Hvad er årsagen til bumser?

Bumser skyldes i stor udstrækning arveanlæg. Men hvor stort problemet bliver, afhænger også af miljø og psykiske årsager. Lær mere om de faktorer, der spiller ind.

Der er større risiko for, at du bliver ramt af problemer med bumser, hvis dine forældre havde lignende problemer. Men samtidig har produkter til behandling af bumser udviklet sig meget i den senere tid, derfor behøver dine forældres problem ikke at blive overført til dig. Men det kan være en god idé at tale med dine forældre om bumser for at kunne forebygge problemet.

I puberteten spiller hormonelle faktorer en vigtig rolle for forekomsten af bumser. Hormonerne forstyrrer balancen i talgproduktionen og fører til et overskud af talg eller fedt. Uden ordentlig rens og tilførsel af fugt kan det medføre, at du får bumser. Derfor er det vigtigt med lokalbehandling af områder, hvor huden er ekstra fedtet.

Miljø og omgivelser påvirker også balancen i din hud. Det handler især om, hvilke produkter din hud bliver udsat for. Federe cremer bør ikke anvendes til personer, der har let ved at få bumser. Husk dog, at tilførsel af fugt er vigtig, også for personer med fedtet hud, men brug et lettere produkt, der ikke tilstopper porerne. Visse kosmetikprodukter kan også bidrage til at tilstoppe porerne, spørg derfor altid i butikken, om produkterne passer til din hud.

Der findes endnu ingen entydige beviser på, at bestemte typer madvarer forårsager bumser. Men præcis som med meget andet er det meget individuelt. Visse fødevarer kan have mere eller mindre indvirkning på netop din hud. Hvis du f.eks. oplever, at chokolade eller nødder giver dig problemer med bumser, kan det være en god idé at skrue ned for det.

Fremkomsten af bumser kan også skyldes visse lægemidler. Hvis du spiser medicin, som, du mener, påvirker din hud negativt, bør du tale med din læge, måske findes der en alternativ medicin, der passer bedre til dig.

Ud over fysiske er der også psykiske årsager til forekomsten af bumser. Depression og mentalt stress gør dig mere modtagelig for bumser. Husk at det er vigtigt med søvn og hvile, for at din hud skal få det godt.

Hvornår bør jeg søge læge?
Hvis du har store problemer, bør du altid søge læge. Store problemer kendetegnes f.eks. ved rigtige materieblærer, knuder og ardannelse. Bare det, at du selv oplever problemet som rigtigt stort, er også en god grund til at kontakte lægen.

Lettere til middel acne kan ofte behandles med succes på egen hånd. Hvis din egen behandling ikke har haft effekt efter 6-8 uger, kan det kræve behandling med receptpligtige midler. Rådfør dig med din egen læge.